ELG Leeuwarden
Inloggen Evangelisch Lutherse Gemeente Leeuwarden
vandaag: 20-01-2021 | Home | Zoeken
Activiteiten
Contactblad De Friese Lutheraan
Kinderkerk
Kring Drachten
Kring Harlingen
Kring Stiens
Kring Zuidwest Friesland
Lutherse werkgroep kerkmuziek
Martha Maria
Muziekuitvoeringen
Ned. Luth. Vrouwenbond
Publicaties
Verslagen
Nieuws Lutherse Synode
Vakantie kerken
Cursus Leren van Luther
Tischrede
Een echte Lutherse 'Tischreden' – gezellige maaltijd met een goed tafelgesprek
--upload 7 niet gevonden--Op maandagavond 18 oktober jl. verzamelden zich negen lutheranen zich ten huize van de familie Maurer te Joure. Buiten haalde de wind aan en blies de herfstbladeren op tot hopen achter heggen en schuttingen, binnen werd de wijn ontkurkt en zetten wij ons aan tafel. Wat er op tafel zou komen was een verrassing. Ieder had een bijdrage voor de maal­tijd meegenomen maar wat het precies zou zijn was onbekend; er waren hierover geen afspraken gemaakt. Het bleek dat er onder meer verschillende heerlijke salades werden ingebracht, er was een verrukkelijke hartige taart, er was chili-con-carne en er werd een uitgelezen nagerecht geserveerd. Uiteindelijk bleek er zelfs meer meegebracht dan we op konden. Het culinaire deel was voortreffelijk verzorgd.

Het spirituele deel werd aangedragen door Peter Crom.  Hij schetste verschillende modellen voor het kerk-zijn in de toekomst, voortbouwende op de gesprekken die wij hierover onlangs in de Lutherse Regio Noord hadden gehouden. Belangrijk in al deze modellen is samenwerking met de PKN-partners in Leeuwarden en in de rest van Friesland. Goede samenwerking, maar zodanig dat het specifiek Lutherse element daarbij behouden blijft en verder wordt uitgedragen. Te denken valt aan gezamenlijke diensten volgens de Lutherse liturgie, ook in andere PKN-kerken. Het Lutherse kerkgebouw kan behalve voor de zondagse eredienst ook voor andere functies gebruikt worden, zoals nu trouwens ook al gebeurt. Een nieuw aan te trekken predikant moet in al deze ontwikkelingen mee willen gaan.

Over deze en over andere zaken werd de gehele avond in uiterst aangename sfeer van gedachten gewisseld. Het is het zeker waard deze 'Tischreden' over enige tijd eens te herhalen, op een andere plek, wellicht in Leeuwarden in ons eigen Lutherse kerkgebouw. Daar is ook plaats voor meer gasten dan in een gewone huiskamer.

Nico Pellenbarg

Laatste wijziging: 31 Oct 2016 22:09:46
Bericht kan gelezen worden van maandag 25 okt 2010 tot vrijdag 31 dec 9999.
Auteur: Peter
Adressen
Agenda
Diensten
Diensten Terugkijken
Kerkkoor Maarten Luther
Nieuws Internationaal
Verwante Sites

Deze site heeft 55 leden,
waarvan 1 online
Colofon