Inloggen Evangelisch Lutherse Gemeente Leeuwarden
vandaag: 23-07-2024 | Home | Zoeken
Activiteiten
Contactblad De Friese Lutheraan
Kinderkerk
Kring Drachten
Kring Harlingen
Kring Stiens
Kring Zuidwest Friesland
Martha Maria
Publicaties
Jongeren
Nieuws Lutherse Synode
Vakantie kerken
Kiev
Peter en Leonie zijn op vakantie geweest in Kiev en hebben daar ook de Lutherse kerk bezocht.
We zijn niet naar de Lutherse dienst geweest. Die was 's ochtends op zondag 21 juli 2019 toen wij een excursie hadden naar het Lavra klooster.
We liepen 's middags naar de Bulitsja Liuteranska (Lutherse Straat) en zagen voor de kerk een grote groep Legertrucks staan en vele militairen patrouilleerden daar. We dachten aanvankelijk dat er iets aan de hand was, maar na een tijdje zagen we mensen naar binnen gaan en gingen wij ook de kerk binnen.
Er bleek een Engelstalige dienst aan de gang. We pakten de kerkboeken en zongen mee.
Na afloop raakten we snel aan de praat met de kerkgangers, die ons uitnodigden voor een kopje koffie. Het bleek een dienst van de Anglicaanse kerk, die zich richt op de expats in Kiev.
Bij de koffie kregen we veel te horen over het leven van buitenlanders in Oekraine. Na een uurtje bijpraten gingen we weer naar huis.
De militairen waren opgetrommeld in verband met de verkiezingen die op 21 juli gehouden werden: het paleis van de President lag om de hoek, en dat zijn we daarna gaan bekijken. President Volodimir Zelenski en zijn partij Sluha Narodu hebben de parlementsverkiezingen gewonnen. Zijn doel is het beeindigen van de oorlog met Rusland, die woedt in het Oosten van Oekraine.
De St. Katharina kerk is gebouwd in 1857, maar werd door Stalin in 1938 gesloten. In de atheïstische Sovjet Unie was religie verboden. De kerk werd 60 jaar gebruikt als boeken depot en museum. In 1998 werd de kerk officieel teruggegeven aan de Lutherse Gemeente. Het is de grootste Lutherse kerk in Oekraine en kan 600 mensen bergen.

Reacties: nog geen reacties
Laatste wijziging: 24 Aug 2019 08:37:00.
Bericht kan gelezen worden van vrijdag 23 aug 2019 tot vrijdag 31 dec 9999.
| Auteur: Peter | Als u was ingelogd kon u reageren.
Adressen
Agenda
Diensten
Kerkkoor Maarten Luther
Verwante Sites

Deze site heeft 57 leden,
waarvan 0 online
Colofon